• Иван Влъчков спечели писта Русе в серия Туринг
  2019-06-23 18:14:53
  Иван Влъчков с Хонда Сивик спечели писта Русе в своя клас Туринг. Надпреварата бе втори кръг от националния шампионат на Затворен маршрут. В първия кръг на писта Лики Моли Иван не завърши заради технически проблем. Сега обаче пилотът на Дамасцена Алба спечели категорично състезанието. Той остави зад себе си своя съотборник в...
 • Константин Маршавелов с победа на „Писта Русе“
  2019-06-23 14:35:51
  След победата в първия кръг от националния шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут и писта, днес Константин Маршавелов записа и втората си такава. Това стана във втория кръг от шампионата, който се проведе на „Писта Русе“. Пилотът на „КА-2 Рейсинг Тийм“ доминира през целия уикенд. Той записа...
 • Венцислав Станев с втора победа за сезона в Eneos Cup
  2019-06-23 14:34:57
  Венцислав Станев записа втора победа за сезона в автомобилната надпревара Eneos Cup, която е част от националния шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут и писта. Състезанието се проведе на „Писта Русе“ и бе организирано от АСК Русе Кар Моторспорт. Шампионът за 2018 година стартира от първа позиция в...
 • Камен Василев втори в клас „Макси“ на „Писта Русе“
  2019-06-23 14:34:17
  Пилотът на „КА-2 Рейсинг Тийм“ Камен Василев завърши на втора позиция в клас „Макси“ на „Писта Русе“ – втори кръг от националния шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут и писта. Шампионът в клас HC2 за миналата година завърши с трето време в квалификациите, които се проведоха в...
 • Петдесет и два екипажа подадоха заявки за участие в 39. Монбат Рали Сливен
  2019-06-23 03:19:29
  Петдесет и два екипажа от 7 националности попадоха заявки за участие в 39. Монбат Рали Сливен - втори кръг от Българския рали шампионат и четвърти кръг от Балканския рали трофей на FIA. Състезанието ще включи в програмата си и кръг от рали-спринт шампионата на България. Най-много чужди екипажи идват от Гърция - 4, с по два...
НСТ върна победата на Маршавелов от писта Стара Загора

Днес на сайта на БФАС бе публикувано решението на Националния спортен трибунал относно казуса с наказания пилот на АСК "КА-2 Рейсинг Тийм" Константин Маршавелов на писта "Стара Загора". Пловдивчанинът бе декласиран, след като завърши първи в състезанието, което се проведе на 16 септември. Няколко дни след това, в отворено писмо, Константин Маршавелов обяви, че няма да се състезава до края на сезона, а причината за това е именно решението на спортните комисари от писта "Стара Загора".

Ето пълния текст от решението на Националния спортен трибунал:


ПРОТОКОЛ – РЕШЕНИЕ № 3/2018 

на

Национален спортен трибунал към БФАС

       Днес, 28.09.2018г., в гр.София, се проведе заседание на Националния спортен трибунал (НСТ) към Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС), при следния Дневен ред, точка единствена: вземане на решение по Жалба на АСК ”КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ” срещу Решения на Спортните Комисари на ЗМ”Стара Загора” 2018.

         В заседанието на НСТ, участваха всички негови членове: Милчо Ковачев, Димитър Георгиев, Иван Маринов, Румен Дунев и Виктор Георгиев.

         Преди да разгледат по същество на Жалбата, членовете на Трибунала взеха отношение по въпроса за нейната допустимост.

         Жалбата е допустима само в първата си точка. В срока по чл.38.1. от Наредбата за организиране и провеждане на автомобилни състезания за 2018г. от изрично упълномощен представител на АСК „КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ” до Спортните комисари на „ЗМ Стара Загора” – 2018 е подадено уведомление само за намерението да се обжалва тяхното решение, взето по протест № 1, подаден от АСК”АВТОТРАНС” на 16.09.2018г., с което на основание чл.19.1.3 от Специалния правилник за провеждане на затворен маршрут за 2018г. на пилот със състезателен № 1М – Константин Маршавелов, е наложено наказание „отстраняване от състезанието” за изпреварване на състезателен автомобил № 2М в последната обиколка, при вдигнат жълт флаг на пост № 9. За решенията по останалите протести няма подадени съответните уведомления, поради което същите няма да бъдат разгледани от НСТ. В срока по чл.38.2. от Наредбата е депозирана и съответната жалба до БФАС и е внесена такса за обжалването в размер на 2000 (две хиляди) лева.

         При разглеждане на жалбата, НСТ констатира следните нередности:

         Подаденият протест от АСК ”АВТОТРАНС” е следвало да бъде върнат, тъй като същият съдържа в себе си два отделни протеста по два различни казуса, но е съпроводен само от една такса.

         Към протеста на АСК”АВТОТРАНС” няма приложено пълномощно от представляващия клуба.

         При разглеждане на всички подадени протести след края на състезанието, спортните комисари не са изслушали всички засегнати от протестите страни.

         Сигналистите и маршалите, взели участие в провеждането на състезанието, не са лицензирани от БФАС.

         Няма издаден бюлетин за промяната в постовете на сигналистите и маршалите.

         На заседанието на НСТ бяха изслушани засегнатите страни - Константин Маршавелов и Пламен Камбуров, Спортните комисари – Валя Панталеева и Любомир Кордев, Председателя на техническата комисия – Никола Попов. По телефона бяха изслушани Рейс- директора на състезанието и Отговорника по сигурността. Разгледани бяха и видеоматериали от състезанието.

Константин Маршавелов: В десетата обиколка Пламен рязко намали скоростта и последва контакт. Предполагам, че е получил технически проблем. Стоповете не работеха. Получих пасив от 25 сек., който наваксах за 5 обиколки. Това ме наведе на мисълта, че е имал технически проблем. В ситуацията с изпреварването бях много близо до Пламен и ако не бях направил маневра да го заобиколя, може би щяхме да се ударим. Той отиде в ляво, авариралата кола беше вдясно, колата му пушеше и видимо загуби скорост. Авариралата кола в дясно се счупи в тази обиколка. Не сме минавали два пъти покрай нея. Спортните комисари не ме извикаха да дам обяснение по въпроса. Въпросният пост не се виждаше добре.

Пламен Камбуров: Считам, че някои постъпки не са правилни и следва да се поемат наказания. Относно ситуацията, след удара от Маршавелов в обиколка № 10, имах технически проблем. Ако не се беше завъртял, щеше да ме изпревари много преди това. При навлизането в последната обиколка, колата не можеше да е в ниски обороти с малка скорост. Задният мост бе изкривен. Като видях жълтия флаг намалих скоростта. Когато ме изпревари, скоростта не беше по-малко от 65-70 км. Още от тренировките имах проблем със съединителя.

Спортните комисари:

В.Панталеева – Това е един протест с две точки. Не е недопустимо да се разглеждат няколко въпроса, когато протестът касае един и същ състезател. Показаха ми пълномощно на Камбуров при подаването на протеста. За първи път чувам, че съдиите не са лицензирани. По принцип не е работа на СК да гледат това, а директорът на състезанието. Постовете са с един в повече, като разположението им е било видно за състезателите още по време на тренировките. СК не са длъжни да викат състезателите, тогава, когато въпросът, който се разглежда, не е казус. Маршавелов за пореден път показва неуважение към Спортните комисари в интернет. Фирмата Интерспийд, която е на колата на Камбуров няма нищо общо с фирмата, на която аз съм управител.

Любомир Кордев – не сме правили изслушване на състезателите. В наредбата е записано, че при жълт флаг е забранено изпреварването, затова отстранихме № 1. Не сме видяли ситуацията, че другият автомобил се е счупил. Не сме гледали видеоматериали. 

Председателя на техническата комисия Никола Попов: Видях, че има изпреварване на жълт флаг. Беше последна обиколка и се приготвяхме да посрещнем автомобилите. Видях флага с очите си. Ние стоим точно на изхода на пит-лейна. Аз стоях на изхода. Автомобилът на Пламен спря точно до изхода на пит-лейна. Дойдоха двама от неговите механици и казаха, че автомобилът има проблем с трансмисията. Казах им да изчакат да завъртят автомобилите. Казах им да избутат автомобила и го вкарахме в зоната за преглед. После избутахме автомобила в закрития парк. Видях, че автомобилът е ударен отзад и поисках камерите. Тогава дойде човек, който влезе да извади камерата. Колата на Пламен бе счупена, оказа се съединител. Педалът беше пропаднал. След заключителния преглед не помня как си прибраха колата. При въпросното изпреварване колата рязко свали скоростта и доколкото видях, имаше изпушване. Най-логичното е въпросното изпреварване да е маневра за избягване на удара.

Рейс-директора по телефона: Направих инструктаж на сигналистите преди състезанието. Не съм проверявал за лицензите на сигналистите и маршалите. Добавихме още един пост на дългата права, за по-голяма сигурност. В последната обиколка имаше аварирал автомобил БМВ, който беше м-у пост 9 и 10 преди последния ляв завой. По мое нареждане бе вдигнат жълт флаг от пост 9. Пост 10 беше със зелен флаг. По време на изпреварването флагът беше вдигнат. Мисля, че Камбуров имаше повреда и затова така рязко намали темпото. Колата се движеше с несъстезателно темпо, но не с 5 км./ч. Моето решение бе, че изпреварването стана на жълт флаг и беше опасно.

Отговорника по сигурността: Добавихме още един пост на дългата права. Не сме проверявали лицензите на сигналистите.

След изслушването на страните и официалните лица, както и разглеждането на видеозаписите от конкретната ситуация, НСТ приема от фактическа страна следното:

         В обиколка № 17 аварира състезателен автомобил, извършващ своята шестнадесета обиколка, който отбива на безопасно място вдясно извън трасето на правата между завой № 12 и завой № 13. Рейс-директорът веднага разпорежда да бъде вдигнат жълт флаг на пост № 9 (стар пост № 8, съгласно Схемата на трасето), който обхваща зоната между двата завоя. Трябва да се отбележи, че разположението на сигналиста на пост № 9 не е на подходящо място и не предлага добра видимост от страна на състезателите. След преминаването на състезателни автомобили № 2М и № 1М на завой № 12, при ускоряването, състезателен автомобил № 2М изпушва и рязко намаля скоростта и променя посоката си на движене леко в ляво. В този момент състезателен автомобил № 1М го задминава от дясно, избягвайки удар в него. Следва последния ляв завой на трасето и финалната линия. Автомобил № 2М финишира със значително по-бавно темпо, като не успява да извърши „охлаждащата обиколка”, а спира на изхода на пит-лейна, след което с разрешението на Председателя на Техническата комисия е избутан от механиците на отбора вътре в закрития парк. Сходна ситуация с рязко намаляне на скоростта се случва и преди това, в обиколка № 10, при което следва контакт между двата автомобила, като № 1М удря отзад № 2М и се завърта.

Председателя на НСТ – Милчо Ковачев: След като изгледах заснетите материали, изслушах Председателя на спортните комисари, Наблюдателя от БФАС, Председателя на ТК и събраната допълнително информация по телефона от рейс-директора и други независими експерти, присъствали на състезанието, си оформих следното мнение: След напрегната битка на трасето, в последната обиколка, два завоя преди финала, автомобилът на Камбуров получава тежка повреда и минава в "авариен"режим, т.е. много ниска скорост, несравнима със скоростта му до този момент. Това се случва в зона, маркирана от пост 9 "жълт флаг", заради спрял в дясно автомобил. Тук той е изпреварен от Маршавелов, който финишира пръв. Камбуров достига финала много бавно и спира пред бокса, като не прави и тура за овации. В последствие, през изхода на бокса е избутан в закрития парк. Спортните комисари не са изслушули засегнатите страни, не е обяснен случая и от рейс директора, а е приет протеста на Камбуров, като основателен, въпреки че съдържа два казуса, а е внесен депозит за един, което го прави недействителен. По тази причина НСТ не го прие за разглеждане, но изслуша Камбуров и изгледа неговия онборд запис. При тези обстоятелства считам, че макар спортните комисари да са един опитен екип, не са били коректно запознати с обективните обстоятелство от Рейс-директора и Председателя на Техническата комисия, които умишлено или не, са скрили тези важни обстоятелства от комисарите, а именно - автомобилът на Камбуров е изпреварен от Маршавелов на жълт флаг, но той е бил вече с тежка повреда, с много ниска скорост и на практика извън състезанието. Ако изпреварването беше реализирано в този участък при състезателни условия, да това е грубо нарушение, но тук става въпрос за заобикаляне на почти спряла кола. При тази ситуация не приемам решението на спортните комисари и гласувам за неговото отменяне, като се възстанови правдата в автомобилния спорт - винаги да победи най-бързия.

Румен Дунев: Считам, че е налице изпреварване при показан „жълт флаг” и наложеното наказание е правилно. Друг е въпросът, че Спортните комисари не е следвало да разглеждат протеста на АСК”АВТОТРАНС” поради неговата недопустимост. Всички маневри за заобикаляне и предотвратяване на удар с друг автомобил, според мен, трябва да са свързани с две основни неща, рязко намаляване на скоростта и завъртане на волана. За съжаление, от видеоматериалите, предоставени на трибунала, липсват действия по забавяне на скоростта в зоната на Жълт флаг, което, според мен, е изпреварване, а не маневра по заобикаляне, с цел избягване контакт между двта автомобила.

След проведеното гласуване, с четири гласа „за” и един глас „против”, членовете на НСТ приемат, че в разглежданата ситуация НЕ Е НАЛИЦЕ изпреварване при вдигнатия „жълт флаг”, а състезателен № 1М е изпълнил задължението си по Специалния правилник за провеждане на автомобилни състезания на затворен маршрут и писта за 2018г., а именно: „Водачите са длъжни при нужда да вземат необходимите и възможни мерки, за да не допуснат произшествие”, ЗАОБИКАЛЯЙКИ рязко намалилия скоростта си автомобил със състезателен № 2М, като по този начин е предовратил евентуалното настъпване на удар между тях. В правилника няма задължение за връщане на получената позиция на прекия съперник при подобна ситуация.

         Предвид изложеното, членовете на Спортния трибунал към БФАС намират жалбата на АСК „КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ” за основателна и  решиха:

         ОТМЕНЯТ Решение на Спортните Комисари, взето по Протест № 1, подаден от АСК”АВТОТРАНС” на ЗМ”Стара Загора” - 2018 на 16.09.2018г., с което е наложено наказание „изключване от състезанието” на състезателен № 1М. Същото следва да бъде отразено в официалните резултати от ЗМ”Стара Загора” - 2018.

         На жалбоподателя АСК ”КА-2 РЕЙСИНГ” следва да бъде възстановена внесената сума за такса по обжалването, съгласно чл.15.6.1 от МСК и чл.22 от Наредбата за 2018г., след удържането на разноските по провеждането на заседанието, които следва да бъдат изплатени, както следва – на Димитър Георгиев сумата от 200 лева, а на Никола Попов сумата от 100 лева.

         АСК”АВТОТРАНС”, както и останалите наградени участници в серия „МАКСИ” следва в двуседмичен срок да върнат купите от състезанието в офиса на БФАС, които ще бъдат разпределени и изпратени съобразно измененото класиране.

         Официални преписи от Решението да се изпратят до УС на БФАС, както и до засегнатите страни.

        

Членовете на Трибунала обръщат внимание на УС на БФАС, че следва да бъде извършена оценка за дейността на този състав на Спортните комисари, които за пореден път са допуснали процедурни нередности и стават повод за свикване на Националния спортен трибунал. Следва да се предприемат необходимите мерки за спазване на правилниците на БФАС, като на всяко състезание участват лицензирани съдии, маршали, сигналисти и др. официални лица. Занапред спортните комисари и Наблюдателя на БФАС трябва да следят за наличието на необходимите лицензи.

         Да се изпрати писмо до АСК”АВТОЦАР” да върне в офиса получената купа от Планинско Изкачване Благоевград 2018, съобразно решението на НСТ от 26.07.2018г.

         С това, поради изчерпване на Дневния ред, заседанието на НСТ бе закрито.


След решението на Трибунала, Маршавелов излезе начело в генералното класиране в серия Макси с 59 точки. Пред LAP.bg той заяви, че не променя решението си и няма да участва в последните 2 кръга от сезона, което дойде 10-ина дни след решението на комисарите за дисквалификацията.